Anabilim Dalı Hakkında

            HAKKIMIZDA
            Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 2014/2015 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünün temel amacı, Psikolojik Danışman   yetiştirmektir.

   PDR bölümünü tercih edecek öğrencilerin, özellikle kendi yaşamının farkında olan, hayata ve kendine karşı içgörüsü yüksek olan, insan ilişkileri kurmayı ve yürütmeyi seven, çevresine karşı duyarlı ve sorumlu hisseden, başkalarına ve kendine yardım etmeyi seven, araştırmayı, kendini sürekli yenilemeyi ve farklılıklara açık olmayı kendine amaç edinen bireylerden olmasını tavsiye ederiz.

   PDR bölümü müfredatı hem teorik bilginin sunulduğu hem de uygulama derslerinin olduğu yoğun bir programdır. Öğrenciler kuramsal dersler, araştırma yapmaya yönelik dersler, psikolojik danışma becerilerini kazanacakları bireysel ve grupla uygulama dersleri ile çalışma hayatına hazırlanacakları alan ve kurum deneyimi derslerini alırlar. Hem yoğun bir bilgi birikimi hem de uygulama deneyimleriyle mezun olurlar.

     2014 yılında öğrenci almaya başlayan bölümümüzde şuan Normal Öğretim ve İkinci öğretim olmak üzere iki lisans programı yürütülmektedir.  Anabilim dalımızda 8 akademik personel  görev yapmaktadır. 

           

              KARİYER OLANAKLARI

            PDR bölümüne gelen öğrenciler öğrendiklerini yani mesleklerini öncelikle eğitim alanlarında uygulayabilirler. Ülkemizde okullarda öğrencilere akademik bilginin yanında kişilik hizmetleri içerisinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri sunulmaktadır. Rehber Öğretmenler eğitim kurumlarında bu hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur ve ülkemizde hala bu alanda yetişmiş meslek elemanına ihtiyaç vardır. Bizler de eğitim sistemimizde öğrencilerin layıkıyla bu hizmetlerden yararlanabilmesi için öğrenciler alıp meslek elemanları olarak yetiştiriyoruz. Öğrencilerimizin çalışabilecekleri diğer bir alan ise Adalet Bakanlığı’dır. Adalet Bakanlığı’nda pedagog kadrosunda suça sürüklenen çocuklarla ya da aile mahkemelerinde çalışabilirler. PDR mezunları ayrıca Milli Eğitim Bakanlığında uzman veya uzman yardımcısı olarak da istihdam edilmektedir. Bunun yanında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genel Kurmay Başkanlığı da mezunlarımızı istihdam etmektedir. Bizim alanımızda kendini geliştirme ve yenileme önemlidir mezunlarımız isterlerse bir psikoterapi ekolü eğitimi veren özel vakıflar ve derneklerin eğitim süreçlerinden geçerek psikoterapist olabilirler ve özel Psikolojik Danışma Merkezlerinde çalışabilirler.

            PDR bölümü 4 yıllık lisans eğitiminden sonra mezunlarımız hem kendi alanlarında hem de psikolojinin diğer alt alanlarında (klinik, gelişim, sosyal, adli) ve eğitim bilimleri alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.

            Öğrencilerimiz mezun olduklarında Psikolojik Danışman meslek unvanını edinirler. Rehber Öğretmen kadrosuyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Eğitim kurumlarında, Pedagog ve Sosyal Çalışmacı olarak Adalet Bakanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, gerekli eğitimleri almaya devam ederlerse psikoterapist olarak özel danışma merkezlerinde, Emniyet Genel Müdürlüğünde, Askeri kurumlarda, üniversitelerin psikolojik danışma birimlerinde ve  özel eğitim merkezlerinde çalışabilirler.

 

                      AMAÇ

            Öğrencilerimizden ve aday öğrencilerimizden  temel beklentimiz, kendilerine ve dünyaya karşı duyarlı olmaları ve kendilerini geliştirme konusunda çaba göstermeleridir. Bu amaçla bize gelen öğrencileri, gerekli dersler ve öğrenme ortamları sunulduğunda içinde bulunduğu koşulları değiştirebilen, sorumluluk alan,  insanlara yardım etmeyi amaç edinen, kendisinden yardım bekleyen kişilere fayda sağlayan, kendini sürekli geliştiren ve yenileyen meslek elemanları olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz